Bicton

This property was featured in Scoop Homes and Art. Click this link!

The front landscape leading to this stunning riverside property is a both a bold statement and an entertaining conceptual space that’s fun and inviting without dominating the architecture of the house.

The cantilevered structures form a repeating L-shape that’s visible from the balcony. Rather than a solid wall, laser cut screens soften the fence and brighten the facade.

At the rear of the property, open angles and humble design ensure that the grand view of the Swan River is allowed to take centre stage. Organised as a series of tiered spaces, visitors to the rear garden walk first past the alfresco dining space and into a private oasis – an outdoor fireplace surrounded by built-in seating. Below this, the pool and spa area leads to a large timber deck overhanging the cliff, offering a stunning uninterrupted view over the river.

A strong connection to the house was a key consideration in the design of the garden Water provides a thematic link from the front of the house through to the view across the river. A suspended ‘bridge’ deck that sits over the main water feature brings the movement of the water into the house. Though steps were required to provide access to the tiers of the design, limited steps between each space were used so as not to cut off any of the areas from each other.

The planting is deliberately subdued, low maintenance and water conscious. Lomandra Tanika and Seascape are used as a mass planting grass beneath the striking formal silhouettes of Ornamental Snow Pears. Raised planter beds along the southern boundary at the front of the property feature the brilliant orange flowers of Leucospermum cordifolium, complementing the lone Banksia tree – an enduring and wind resistant plant.

The front yard had a blade wall and large terraced lawn areas before RED was engaged to change the design. Only the front and boundary retainer walls were left in place (pictured above) while additional walls were introduced to elevated the trees and planting creating spaces for bench seats.

The front design was to include a concept for the front fence & gate that would compliment the modern architecture of the home. Our recycled Jarrah ‘Swing’ Arbor sets up a fun space to sit and relax but also is a striking feature on entry.

The existing pool shell we had to work around. The pool was destined to be cut off from the rest of the outdoor area by a large flight of stairs (left above). Our concept split the steps over three large terraces connecting the areas effectively while introducing a larger deck hanging out almost over the cliff edge opened up a wide field of view along the river.

Being right on top of a limestone cliff there was almost no room for soil and digging was jackhammer only due to site access being blocked by the home still under construction. our design needed to work with the levels as much as possible so the builder could limit costly excavation. Raising the lawn terrace required fill rather than excavation.