Mosman Park

This modern family home was suffering from  dark living areas as well as a huge wasted outdoor area covering nearly 700s metres just in the back yard.

The pool had become tired and access was a problem, the existing pool house was soon to become home to the eldest of three sons and therefore the landscape required some separate ’rooms’’ facilitating teenage gatherings and parent’s entertaining.

A book‐leaf limestone feature wall and built‐in outdoor barbecue catered for the alfresco meal preparation and also looks great from the kitchen.

Brick fly beams were built off the house borrowing an idea from the architecture of the home and a false roof removed above the back door to let light into the kitchen and living areas.

Two insulated louvered roofs were installed between the brick fly beams providing flexibility for the seasons and also a control over light entering from the north, rain sensors shut the rooves automatically at the first sprinkle.

The pool was reconditioned and new lighting installed throughout the landscape including the pool house, alfresco and to the existing house walls all controlled by a C-bus switching system installed at the back door. C-bus control systems enable programming of different scenes saving on large banks of switches.

Stained plywood lining replaced old fibre cement board on the underside of the existing verandas it is also incorporated around the surround the louvered roofs. When up lit the ply provides a subtle evening glow.